Хай спробують, а ми подивимось, - заступник голови ВС про використання ШІ адвокатами | НААУ

Хай спробують, а ми подивимось, - заступник голови ВС про використання ШІ адвокатами

Cудова практика
13:12 Вт 09.04.24 4140 Переглядів
Версія для друку

«Якщо йдеться про те, чи можуть адвокати використовувати штучний інтелект для того, щоб створювати документи, які вони подадуть у судовому процесі, то, мабуть, тільки практика буде критерієм істини».

Так заступник Голови Верховного Суду, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Олександр Мамалуй відповів на запитання журналіста видання «Юридична практика», чи можуть адвокати апелювати до суду за допомогою використання ШІ.

Запитання було поставлене у зв’язку із ухвалою КГС ВС від 08.02.2024 у справі № 925/200/22, якою суд визнав подання заяви про роз’яснення постанови ВС (яка містила апелювання до «позиції» ChatGPT) зловживанням процесуальними правами. Суддя відмовився коментувати саме рішення. Водночас, допустив можливість застосування ШІ під час створення процесуальних документів.

«Хай спробують, а ми подивимось, як це вплине на загальну ситуацію із судочинством, чи збереже воно риси, які в нього мають бути: справедливість і безпосередність», - також зазначив він.

Повністю інтерв’ю О.Мамалуя можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо у згаданій справі одна із сторін подала заяву про роз’яснення постанови Верховного Суду. Цікавило застосоване у ній поняття «добровільне зобов`язання». Серед іншого, заявник послався на роз’яснення, що надав штучний інтелект ChatGPT. Також вказувалося, що вжите судом поняття суперечить теоретичному поняттю, закріпленому в нормах матеріального права.

У Верховному Суді це сприйняли так, що заявник просить їх спростувати чи підтвердити те, що з окресленого питання згенерував штучний інтелект, який не визнається як джерело достовірної науково доведеної інформації, на противагу висновкам, що були зроблені судом в судовому рішенні. У такий спосіб заявник поставив під сумнів суддівський розсуд та судове тлумачення цього питання у рішенні, що набуло статусу остаточного, чим знехтував авторитет судової влади.

Також суд указав, що протиставлення висновків судової палати ВС з правового питання та штучного інтелекту, який не має нормативного регулювання та науково доведеного підґрунтя для використання, неминуче спричиняє проблеми з точки зору впливу на авторитет Верховного Суду, його судової практики та довіри до судової влади в цілому.

Відтак, дії заявника у сукупності з іншими процесуальними порушеннями були розцінені як вияв неповаги до суддів та зловживанням правом на подання заяви, тому ВС залишив заяву про роз’яснення постанови без розгляду.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 1260

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 1616

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 2397

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 5201

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 3380

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 4820

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 5035

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8142

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл