У 2023 році жодній особі не повідомили про підозру у злочинах проти адвокатів | НААУ

У 2023 році жодній особі не повідомили про підозру у злочинах проти адвокатів

Гарантії діяльності
15:12 Пн 08.04.24 4546 Переглядів
Версія для друку

Протягом 2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості щодо 167 злочинів, вчинених проти адвокатів. У цей же період лише п’ять проваджень були розглянуті в суді. При цьому постановленням вироку завершилася лише одна справа. Решта були закриті.

Такі статистичні дані на прохання Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ були надані Офісом Генпрокурора та Державною судовою адміністрацією.

Йдеться про такі злочини проти захисника чи представника особи як:

  • втручання у діяльність (ст. 397 КК);
  • погроза або насильство (ст. 398 КК);
  • умисне знищення або пошкодження майна (ст. 399 КК);
  • посягання на життя у звʼязку з діяльністю, повʼязаною із наданням правничої допомоги (ст. 400 КК)

Так, в Офісі Генпрокурора надали відомості про кількість зареєстрованих проваджень за цими статтями та результати їх розслідування відповідно до звітності за формою №1 «Єдиний звіт про кримінальні правопорушення».

Виявилося, що в 2023 році було зареєстровано 167 кримінальних правопорушень. При цьому жодній особі не було повідомлено про підозру. Також жодне провадження не потрапило до суду із обвинувальним актом. При цьому 67 справ було закрито.

Водночас на розгляді судів, за даними ДСАУ, перебували 13 кримінальних справ. З них було розглянуто 5 проваджень. Одне з них завершилося постановленням вироку, а чотири - закриттям. На кінець 2023 року у судах України знаходилося вісім нерозглянутих проваджень.

«Ми знаємо, як буває тяжко внести відомості до ЄРДР. Правоохоронці намагаються за будь-яку ціну не робити цього, аби не псувати собі статистику. Тим більше, коли йдеться про злочини їхніх колег проти нас, як процесуальних опонентів у кримінальних справах. Тож ті правопорушення проти адвокатів, що були все ж зареєстровані, напевно мали переконливі докази. Але співвідношення між кількістю зареєстрованих проваджень і нульовими показниками вручення підозр і переданих до суду матеріалів вражає, - говорить голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Євгеній Солодко. - Фактично це доказ тому, що держава в особі правоохоронних органів саботує розгляд злочинів, що вчиняються проти адвокатів. Ми вбачаємо, що адвокати є небажаними для держави учасниками системи правосуддя, особливо у кримінальній юстиції, і приведена статистика це яскраво ілюструє».

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 987

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 644

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 1138

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 2029

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 2006

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 5389

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 7522

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8409

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл