Моніторинг якості послуг адвокатів: що сьогодні не так | НААУ

Моніторинг якості послуг адвокатів: що сьогодні не так

Гарантії діяльності
17:52 Вт 19.03.24 5123 Переглядів
Версія для друку

Працівники системи безоплатної правничої допомоги, які іноді мають мінімальний стаж роботи і приблизне уявлення про адвокатську діяльність, водночас наділяються державою повноваженнями щодо оцінки якості надання адвокатами правничої допомоги.

Моніторинг якості надання безоплатної правничої допомоги було названо однією з основних проблем системи БПД під час презентації звіту, підготовленого Національною асоціацією адвокатів України.

Сама проблема полягає в системному втручанні з боку органів БПД до сутнісної діяльності адвоката.

Відповідно до ст. 25 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» оцінка якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правничої допомоги здійснюється комісіями, утвореними для цієї мети радами адвокатів регіонів.

Правильність цієї норми, її відповідність гарантіям незалежності адвокатської діяльності не викликає сумніву, - вважають у Комітеті НААУ з питань БПД. - Тож усі наявні скарги мають направлятись центрами до таких комісій. Але центри БПД намагаються самостійно розглядати скарги на адвокатів. Більше того – робити з таких скарг висновки для продовження співпраці з адвокатом.

Виділяється чотири вади сьогоднішньої процедури моніторингу:

1) здійснюється працівниками центрів, вимоги до кваліфікації яких є мінімальними;

2) передбачає принизливі процедури, а саме: контроль адвоката в судовому засіданні, анкета самооцінки адвоката, інтерв’ювання клієнта;

3) може бути інструментом потенційного зловживання, оскільки самі ж центри наділені правом ініціювати припинення договору з адвокатом;

4) відсутність реальної потреби та неефективність. Згідно зі звітом про роботу системи БПД у 2023 році виявлено лише один випадок недотримання стандартів якості. При цьому у 2023 році було проведено 1618 спостережень щодо 1403 адвокатів, інтерв’ювання 451 клієнтів.

У НААУ переконані: хоча Координаційний центр і не оприлюднює інформацію щодо витрат на відділи моніторингу, зрозуміло, що цифри не маленькі. Адже ці відділи є в кожному центрі.

У звіті НААУ констатується, що існуючий сьогодні моніторинг оцінки якості роботи адвоката є порушенням професійних прав, суперечить міжнародним положенням та негативно впливає на авторитет адвокатури в суспільстві і світі. Відтак моніторинг в існуючому сьогодні вигляді має бути заборонений.

Для вирішення цієї проблеми необхідно:

по-перше, скасувати повноваження органів системи БПД з проведення моніторингу якості надання адвокатами БПД;

по-друге, нормативно закріпити повноваження комісій з оцінювання повноти, якості і своєчасності надання правничої допомоги відповідно до закону та посилення контролю за виконанням таких повноважень.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 1289

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 1646

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 2429

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 5230

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 3408

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 4850

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 5038

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8142

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл