Які виклики стоять перед юристами IT-права? (вебінар) | НААУ

Які виклики стоять перед юристами IT-права? (вебінар)

Навчання
11:57 Чт 01.02.24 2648 Переглядів
Версія для друку

IT-право зазнає значних змін і вимагає не тільки гнучкості та постійного оновлення знань юристів у цій сфері, але і законодавчого врегулювання.

На цьому наголосив голова Комітету НААУ з питань ІТ-права Олег Дерлюк під час вебінару на тему «IT-право».

Захід був присвячений обговоренню актуальних питань у галузі IT-права, його взаємодії з іншими галузями права, а також майбутньому розвитку цієї сфери.

Спікер зазначив, що у сучасному світі цифровізації процесів галузь IT-права охоплює широкий спектр суспільно-правових відносин.

«У нас немає IT-кодексу, немає якихось специфічних суспільних відносин, які були би суто характерними для IT-права. IT-право може бути частиною, наприклад, господарського, цивільного, податкового, корпоративного права. Тобто, у всіх цих галузях права є дуже великий елемент IT і дуже велика кількість інститутів, які є специфічними щодо IT», - сказав О. Дерлюк.

Голова Комітету НААУ переконаний, що у майбутньому з'являться специфічні інститути для регулювання нових відносин у сфері галузі IT-права як відповідь на запит у суспільному виробництві.

«На мій погляд, з одного боку, ми будемо бачити більше специфічних інститутів, які намагатимуться врегулювати нові відносини, що починають існувати і активно бути представленими у суспільному виробництві. З іншого боку, вся економіка і всі компанії будуть поступово ставати IT-компаніями. Тобто, якщо ще 10-15 років тому ми не могли собі уявити компанію, у якої, наприклад, немає сайту в Інтернеті, то через 10 років ми вже не будемо мати можливість навіть працювати з компанією, яка немає нічого в Інтернеті. Це буде нонсенс», - зазначив спікер.

Вебінар охопив низку тем:

  • Особливості IT-права як галузі права. Було розглянуто предмет і метод IT-права.
  • Звʼязок IT-права з іншими галузями права. Обговорювалася взаємодія IT-права з податковим, корпоративним, валютним та антикорупційним правом. Особлива увага була приділена складності контролю безтоварних операцій і визначенню місця здійснення господарської діяльності IT-компаній, яке впливає на корпоративний податок.
  • Особливості джерел IT-права. Розглядалися джерела IT-права, зокрема, важливість договорів у цій сфері, на прикладі правил Visa та MasterCard, угод користувачів Meta.
  • Сфери практики IT-юриста. Були обговорені різні сфери практики для IT-юристів, включаючи Low та High області, продуктові компанії, аутсорсинг, а також технологічні компанії.
  • Проблеми ліцензування в ракурсі транскордонності. Обговорювалися складнощі, пов'язані з ліцензуванням певних видів господарської діяльності, особливо в контексті транскордонних операцій.

О. Дерлюк вказав і на важливість розуміння юристами того, як одні й ті самі правила у сфері IT можуть тлумачитися по-різному залежно від індустрії.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 1349

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 1706

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 2493

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 5286

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 3464

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 4909

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 5042

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8143

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл