Як адвокату згенерувати ордер | НААУ

Як адвокату згенерувати ордер

Адвокатська практика
10:45 Вт 23.01.24 5362 Переглядів
Версія для друку

В Україні існує єдина, обов’язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера - документу, що посвідчує повноваження адвоката на надання правничої допомоги. За загальним правилом, генерування ордерів здійснюється на сайті НААУ або в раді адвокатів регіону.

Форма ордерів, а також єдині для всіх адвокатів України, адвокатських об’єднань та бюро правила виготовлення, оформлення, зберігання, обліку ордерів визначені Положенням про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженим рішенням РАУ від 12.04.2019 № 41.

Згідно з цим Положенням бланки ордерів генеруються виключно в Особистому кабінеті адвоката на сайті НААУ слідуючи командам системи. Облік згенерованих ордерів здійснюється автоматично системою управління електронної бази даних Єдиного реєстру адвокатів України. Історія генерування ордерів відображається у відповідному розділі Особистого кабінету та у адміністративній частині електронної бази даних ЄРАУ. Адвокати, АО та АБ ініціюють генерування ордерів через сайт НААУ, в раді адвокатів регіону, або як виняток у передбачених РАУ випадках безпосередньо у НААУ.

Сторонні ресурси, які пропонують адвокатам послуги із заповнення ордеру під приводом відсутності доступу до Інтернету, небажання відвідувати особистий кабінет на сайті НААУ чи з інших надуманих причин, фактично порушують чинне законодавство України.

Можна припустити, що подібні «сервіси» розраховані на осіб, право на здійснення адвокатської діяльності яких в рамках дисциплінарних процедур було зупинене або припинене. Адже особи, до яких було застосоване відповідне дисциплінарне стягнення, оскільки вони не можуть здійснювати адвокатської діяльності, позбавлені можливості генерувати ордери.

Необхідно враховувати, що генерування ордеру на сторонніх ресурсах в порушення встановленого порядку містить як ознаки дисциплінарного проступку (адже невиконання рішень органів адвокатського самоврядування відповідно до ст. 34 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» є дисциплінарним проступком). Крім того, надання «послуг» з генерування ордеру, а також їх використання «клієнтами» містить ознаки складу злочину, відповідальність за який передбачена ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Також слід розуміти, що належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта є лише ордер, згенерований відповідно до Положення, затвердженого рішенням РАУ від 12.04.2019 № 41.

П. 12 Положення містить повний перелік реквізитів, які має містити ордер. Деякі з них генеруються автоматично. Окремі заповнюються самостійно з метою збереження адвокатської таємниці. 15. Відповідальність за достовірність вказаних в ордері даних несе адвокат (особа, яка видала ордер).  

Матеріал підготував голова Комітету НААУ з питань адвокатської практики Богдан Кушнір.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 1236

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 1590

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 2376

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 5176

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 3355

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 4795

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 5030

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8138

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл