БПД потребує невідкладної допомоги, – Валентин Гвоздій | НААУ

БПД потребує невідкладної допомоги, – Валентин Гвоздій

БПД
16:21 Пт 29.03.24 10804 Переглядів
Версія для друку

Дванадцять років існування в Україні системи безоплатної правничої допомоги достатньо для того, щоб зрозуміти нездатність Міністерства юстиції ефективно керувати цим напрямом.

На цьому наголосив заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій, оцінюючи висновки Звіту з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні.

Нагадаємо, звіт був підготовлений Комітетом НААУ з питань БПД. Документ демонструє причинно-наслідкові зв’язки, що визначають існування семи основних проблем в системі БПД та пропонує шляхи їх вирішення:

1. Моніторинг якості надання БПД.

2. Розподіл та виконання доручень про надання БВПД.

3. Оплата послуг адвокатів.

4. Призначення адвоката для участі в окремій процесуальній дії.

5. Участь адвокатів у кримінальних провадженнях in absentia.

6. Ототожнення адвоката з клієнтом.

7. Припинення надання БВПД у зупинених кримінальних провадженнях.

«Ми бачимо, що [Мін’юсту] не вдалось. Отже, потрібно щось робити, - зауважив заступник голови НААУ, РАУ. – Можливо слід вивести [систему] зі сфери управління міністерства і створити незалежну юридичну особу публічного права, назвати її, наприклад, Фонд правничої допомоги. І дана юридична особа повинна керуватися незалежною радою, до складу якої, крім адвокатів, на нашу думку, повинні входити представник Омбудсмена, Міністерства фінансів».

Йдеться виключно про гарантування та забезпечення права на отримання правничої допомоги. «Завдання держави в даному випадку – гарантувати та оплатити правничу допомогу тим, хто має на неї право. А не надавати її самостійно через посадових осіб держорганів», - вважає В.Гвоздій. Останнє конфліктує з принципом існування системи правничої допомоги. Держава володіє позитивним примусом, який необхідний для організації суспільства. «Однак, володіючи інструментами позитивного примусу у вигляді правоохоронної та судової системи, держава не може одночасно надавати послуги, які спрямовані на захист від такого примусу. Це прямий конфлікт інтересів, який нівелює гарантоване Конституцією право людини на захист», - пояснив він.

Серед інших змін, які слід запровадити, було названо забезпечення реалізації права на вільний вибір захисника. «Всі адвокати країни, які бажають надавати послуги громадянам у системі БПД, мають послуговуватися тарифами, які затверджуються незалежним органом. І це має стати правом адвоката, працювати за цим тарифом чи ні. Саме так працюють провідні системи БПД в світі. Саме цим забезпечується прозорість, якість і вільне право вибрати собі захисника, - зауважив заступник голови НААУ, РАУ. - Потрібно використовувати максимально цифрові рішення… І це буде основним фокусом наших пропозицій, що призведе до значної економії державних коштів».

Надзвичайно важливим, на думку В.Гвоздія, також є прозорість та контроль витрат держави. Систематичний збір даних про кількість договорів, категорії справі і витрати, дозволить ефективно планувати бюджетні витрати, забезпечувати високий рівень прозорості використання таких коштів. Фонд матиме свій бюджет і може управлятися через Незалежну раду на підставі збалансованого представництва залучених суб'єктів. «Тобто, не тільки за рахунок державного бюджету, вони [кошти] можуть бути надані, і приватним сектором, і донорами, і спонсорами. Адже ми розуміємо, що багато хто з наших міжнародних партнерів сьогодні, можливо і хотів би профінансувати таку допомогу, водночас вони сумніваються в цьому, коли бачать тендери на ремонти приміщень, дисбаланс у витратах тощо. І вони не вірять, що ці кошти дійдуть до громадян, які потребують такої правової допомоги», - прокоментував він.

Також В.Гвоздій послався на нещодавній допис президента Юридичної спільноти Англії та Уельсу (Law Society of England and Wales) Ніка Емерсона (візаві НААУ у Великій Британії), який поширив публікацію про те, що безоплатна правнича допомога сама потребує негайної допомоги. Адже за кордоном також занепокоєні порушенням прав людини через низькі стандарти БПД.

«Картинка наочно демонструє тенденції і тренди на світовому рівні, що відбувається з наданням безоплатної допомоги. Я думаю, що її можна сьогодні легко застосувати і для ілюстрації змісту презентації стану БПД в Україні», - зауважив заступник голови НААУ, РАУ.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 1305

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 1263

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 1314

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 1247

Анонс

Молоді адвокати мають особливі умови для участі у літніх курсах ERA

Академія європейського права (Academy of European Law: ERA) надає можливість отримати знижку 25% ексклюзивно для Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen як членів EYBA на їхню програму літніх курсів.

14:53 Ср 01.05.24 2740

БПД

Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними?

З адвокатом, який задавав незручні запитання про розподілення доручень та оплату послуг в системі безоплатної правничої допомоги, не подовжили контракт.

13:43 Ср 01.05.24 2971

Доступ до професії

Адвокати змінюють хід історії, нагадали у Центрі досліджень…

В рамках меморандумів про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та провідними вищими навчальними закладами країни, Центр досліджень адвокатури і права НААУ продовжує просвітницьку роботу.

11:46 Ср 01.05.24 2902

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникають з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 5300

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл