Для системи БПД має бути запроваджена інша модель, - Лідія Ізовітова | НААУ

Для системи БПД має бути запроваджена інша модель, - Лідія Ізовітова

БПД
11:42 Вт 19.03.24 5380 Переглядів
Версія для друку

Моніторинг поточного стану функціонування системи безоплатної правничої допомоги показує існування істотних і концептуальних проблем з реалізації цієї допомоги в Україні.

На цьому наголосила голова Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Лідія Ізовітова під час презентації Звіту НААУ з актуальних питань функціонування системи БПД.

Вона зауважила, що система БПД завжди була об’єктом особливої уваги інституту адвокатури. Адже за останні десять років РАУ прийняла понад сімдесят рішень, що стосуються питань діяльності цієї системи.

Очільниця НААУ пояснила, чому інститут адвокатури приділяє стільки уваги проблемам БПД і здійснює моніторинг стану.

«Перш за все, ми спостерігаємо,  чи  належно і якісно забезпечуються правовою допомогою громадяни, по-друге - чи забезпечені державою  належні умови адвокатам для реалізації їх незалежної професійної діяльності. Також, моніторимо, чи забезпечені державою  професійні права адвокатів у системі та чи гарантована незалежність адвокатури від держави за сучасної моделі системи безоплатної правової допомоги, - прокоментувала вона. - Адже безоплатну вторинну правову допомогу,  до якої  належить захист, підозрюваних, обвинувачених, затриманих та арештованих, -  надають саме адвокати».

Безоплатна вторинна правова допомога є видом державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Тож звіт фактично демонструє, як держава забезпечує ці гарантії.

Серед проблем, виявлених у процесі моніторингу, Л.Ізовітова назвала:

  • втручання у правову позицію адвоката через нав’язування розроблених системою БПД власних стандартів та  алгоритмів захисту;
  • втручання у професійну діяльність адвоката шляхом  спонукання до розкриття адвокатської таємниці;
  • порушення незалежності адвоката у спосіб здійснення перевірки якості, своєчасності та повноти надання адвокатами правничої допомоги працівниками центрів БПД, що за своєю сутністю є перевіркою адвокатського досьє, яке становить адвокатську таємницю.  

Окремо голова НААУ, РАУ виділила проблеми економічної складової діяльності, особливо з оплатою праці адвокатів. «Крім низького розміру оплати, існує проблема постійних затримок, нестабільності та  непередбачуваності строків виплат, - пояснила Л.Ізовітова. - Вже середина березня і за 2,5  місяці  2024 року адвокати в системі безоплатної правничої допомоги ще не отримали жодної копійки!».

Вона також звернула увагу, що видатки бюджету на забезпечення самої системи безоплатної правової допомоги завжди є значно більшими, ніж на оплату адвокатам.

Так, за наявною інформацією у 2022 році видатки бюджету на систему БПД складали 606 млн грн. При цьому на оплату роботи адвокатів було передбачено лише 385 млн. гривень. У 2023 році ситуація схожа: для системи БПД – 491 млн., на роботу адвокатів - 311 млн.

«НААУ неодноразово звертала  увагу  на  недоцільність витрачання значних коштів  державного бюджету на організацію діяльності БПД, розмір яких перевищує розмір коштів, які направляються безпосередньо  особам, що цю допомогу надають, - прокоментувала цифри Л.Ізовітова, зауваживши, що такий стан «урядування» має спонукати державу до пошуку виходу із існуючої ситуації.

«Звіт, який сьогодні презентується, демонструє необхідність законодавчих змін  та запровадження іншої організаційної моделі системи безоплатної правової допомоги і адвокатура готова долучитись до  їх розробки», - резюмувала голова НААУ, РАУ.  

Звіт з актуальних питань функціонування системи БПД було направлено Президенту, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністру, міністру юстиції, Генпрокурору, Омбудсману, голові Рахункової палати, до Офісу Ради Європи в Україні, Міжнародної асоціації юристів послам європейських країн та інших установ і організацій.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 1503

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 1447

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 1486

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 1402

Анонс

Молоді адвокати мають особливі умови для участі у літніх курсах ERA

Академія європейського права (Academy of European Law: ERA) надає можливість отримати знижку 25% ексклюзивно для Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen як членів EYBA на їхню програму літніх курсів.

14:53 Ср 01.05.24 2893

БПД

Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними?

З адвокатом, який задавав незручні запитання про розподілення доручень та оплату послуг в системі безоплатної правничої допомоги, не подовжили контракт.

13:43 Ср 01.05.24 3130

Доступ до професії

Адвокати змінюють хід історії, нагадали у Центрі досліджень…

В рамках меморандумів про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та провідними вищими навчальними закладами країни, Центр досліджень адвокатури і права НААУ продовжує просвітницьку роботу.

11:46 Ср 01.05.24 3054

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникають з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 5354

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл